کاربرد ‌دستگاه جنین یاب

کاربرد ‌دستگاه جنین یاب

کاربرد ‌دستگاه جنین یاب:

 

دستگاه سونیکید (جنین یاب) چیست و چه کارایی دارد؟

کاربرد ‌دستگاه جنین یاب:دستگاه جنین یاب یا سونیکید با فناوری امواج اولتراسونیک از ابزار کاربردی و مهم در مهندسی پزشکی و حوضه مامایی است.از این دستگاه به منظور شناسایی کیفیت و کمیت ضربان قلب جنین مورد استفاده می‌شود. دستگاه‌های جنین یاب یا همان سونیکید موجود در بازار در انواع و طرح و شکل‌های مختلفی هستند اما نکته مشترک تمامی آن‌ها فناوری متکی بر امواج فراصوت و استفاده از تئوری داپلر می‌باشند.

دستگاه سونیکید علی رغم نحوه استفاده آسان، حجم نسبتا کوچک و قیمت ارزان در مقایسه با سایر تجهیزات پزشکی مورد استفاده به منظور کنترل و نظارت زنان در دوران بارداری اما از اهمیت بالایی دارد، چرا که صدای ضربان قلب نوزاد که نشان دهنده حیاط اوست را با صرف زمان کوتاهی به گوش پزشک رسانده و او را از حیاط کودک اطمینان حاصل می‌شود. در این مقاله به بررسی و معرفی کارایی و سایر جوانب این دستگاه کاربردی می‌پردازیم.

 

اساس و مبنای دستگاه جنین یاب (سونیکید) چیست؟

اساس این دستگاه مطابق با تئوری داپلر و با استفاده از امواج فراصوت است به این شکل که دستگاه مجهز به یک پراب حساس با ویژگی پیزوالکتریک می‌باشد (پیزوالکتریک عبارت است از ماده‌ای که قادر است انرژی مکانیکی را به الکتریکی و بالعکس تبدیل کند). قطعه پیزوالکتریک ارتعاشات ضربان قلب را به سیگنال قابل دریافت و پخش به‌وسیله بلندگوها و سیستم دیجیتال دستگاه تبدیل کرده و به این صورت می‌توان صدای قلب نوزاد را شنید.

از طرفی طرز کار با دستگاه جنین یاب نیز بسیار آسان است و فقط باید بعد از اطمینان از اتصال صحیح سوکت سیم پراب و روشن بودن دستگاه قسمت تخت پراب را بر روی ناحیه مد نظر قرار دهید. این دستگاه نیز همانند سایر تکنولوژی‌ها به مرور زمان بهبود یافته می‌باشد و امروزه دستگاه‌هایی با ویژگی‌های بهتر همچون، پراب با سطح تماس بیشتر و مجهز به سیستم نویز گیر وارد بازار شده‌.

 

 دستگاه سونیکید در کجاها استفاده می‌شود؟

کاربرد ‌دستگاه جنین یاب:با توجه به کاربرد دستگاه سونیکید یعنی ضبط صدای ضربان قلب جنین و بررسی کمی و کیفی این صدا مطعمنا از این دستگاه در مراکز درمانی و مطب‌های مامایی استفاده می‌شوند تا با استفاده از آن به بررسی جنین پرداخته و علائم حیاطی اولیه او را در کمترین زمان مورد بررسی قرار دهند؛ بنابراین این دستگاه در مطب پزشکان زنان و زایمان و ماماها یک دستگاه ضروری می‌باشد.

 

چه موقع با دستگاه جنین یاب می‌توان به صدای قلب نوزاد گوش داد؟

بطور دقیق نمی توان زمان مشخصی برای شنیدن صدای ضربان قلب جنین مطرح نمود، با توجه به فیزیک و قطر چربی شکم مادر این مدت زمان متفاوت می‌باشد اما طبق گزارش‌های صورت گرفته برای مادران لاغر بعد از 14 هفتگی و برای تمامی مادران بعد از 20 هفتگی، صدای قلب جنین قابل شنیدن است. اما نکته مهم این است که در صورت عدم شنیده شدن صدای قلب نوزاد بعد از گذشتن 20 هفته توسط این دستگاه، نشانه خوبی نبوده و حاکی از مرگ نوزاد است که در این صورت متخصص مربوطه به بررسی دقیق‌تر نوزاد می‌پردازد.

 

ویژگی‌ها و اجزای دستگاه جنین یاب:

اول از همه همان‌طور که پیش‌تر هم ذکر شد کار با این دستگاه بسیار ساده و آسان بوده و علاوه بر این شما می‌توانید در صورت لزوم، آن را به مکان‌های دیگری همچون اتاق عمل نیز جابه جا کنید. این دستگاه از دو طریق قابلیت تأمین برق مورد نیاز را دارد به این صورت که در صورت امکان می‌توانید آن را مستقیما به برق شهری متصل کنید و یا در صورت عدم امکان و نبود پریز می‌توانید از باطری قابل شارژ این دستگاه استفاده کنید.

این دستگاه مجهز به یک صفحه نمایشگر دیجیتال است که با استفاده از آن قادر هستید تا از تعداد ضربان قلب جنین در واحد زمان مطلع شوید و همچنین میزان شارژ باطری دستگاه را نیز کنترل کنید. دستگاه مطابق با سطح ایمنی استاندارد تولید شده و تمامی اتصالات الکتریکی آن ایمن می‌باشند. در نمونه‌های جدید این دستگاه یک سیستم نویز گیر نیز اضافه شده تا به این طریق کیفیت و دقت در اندازه گیری ضربان قلب جنین و همچنین صدای آن افزایش یابد.

همچنین لازم به ذکر است که به منظور کار با این دستگاه بایستی از ژل سونیکید یا ژل الکتروشوک استفاده کنید تا دستگاه قادر به انتشار و جذب امواج فراصوت باشد اما به هنگام خرید دستگاه بایستی از مقاومت پراب در برابر جذب ژل و همچنین مقاوم بودن آن در برابر ضربه اطمینان داشته باشید.

 

سخن آخر

کاربرد ‌دستگاه جنین یاب: علاوه بر موارد ذکر شده در بالا باید به موارد دیگری نیز به هنگام خرید دستگاه سونیکید توجه نمود که از جمله‌ این موارد می‌توان به کیفیت کریستال‌های پروب و همچنین گیرنده‌ها و فرستنده آن به منظور ایجاد صدایی با کیفیت مطلوب، امکان جابه‌جایی سریع دستگاه، ایمنی کامل پزشک و بیمار به هنگام استفاده، وجود قابلیت FHR و بررسی انقباضات رحم و در آخر هزینه مناسب و خدمات و گارانتی پس از فروش اشاره کرد.

عموما مشکلات احتمالی این دستگاه نیز متوجه پروب آن است که اتصالات و یا کریستال آن دچار مشکل شده و باید تعمیر شوند و به همین دلیل وجود یک گارانتی و خدمات پس از فروش معتبر بسیار حائز اهمیت می‌باشد. در این مقاله سعی شد تا تمامی مطالب مرتبط با دستگاه جنین یاب از جوانب مختلف مورد بحث قرار بگیرد که با توجه به اهمیت و کارایی آن در حوضه زنان و زایمان، لزوم آشنایی با آن این روز‌ها کاملا احساس می‌شود.

 

فروشگاه تجهیزات پزشکی فارماکومد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *